Information/Skötselråd

Tatuering: Information/Skötselråd


Före tatuering


Kom utvilad.

Tatueringsprocessen blir lättare för kroppen att hantera om du är utvilad, samt har ätit och druckit ordentligt. Tag gärna med en chokladbit och en läsk för att snabbt kunna öka på blodsockernivån.


Var iklädd rena men oömma kläder.

Tatueringsfärgen är mycket svår att få bort. Tänk också på att kläderna inte skall strama över den nygjorda tatueringen och att det skall vara lätt för tatueraren att komma åt. Använd alltid rena plagg mot nygjord tatuering för att undvika infektion.


Observera åldersgränsen.

18 år gäller. Var beredd på att kunna styrka din ålder med legitimation. Inga undantag , ens i målsmans sällskap accepteras.


Berusade personer tatueras ej.

Vid alkoholintag förtunnas blodet, vilket leder till en kraftigare blödning vid tatueringen. Detta leder till att färgen kan blöda ut och resulterar i en sämre tatuering. Lägg till detta ett rastlöst beteende och ett sämre omdömme.

Nekandet gäller givetsvis även personer påverkade av andra droger än alkohol.


Respektera artistens tid.

Tatueringsprojekten bokas och planeras omsorgsfullt för att flyta på så bra som möjligt. Hjälp till genom att hålla din bokade tid. Om du måste avboka, gör det så tidigt som möjligt för att underlätta tatuerarens planering av arbetet.


Upplys om ditt hälsotillstånd.

Det åligger klienten att upplysa om sitt hälsotillstånd. Är du frisk och kry? Har du några infektioner? Lider du av allergier, epilepsi, hemofili, diabetes, hepatit, HIV eller någon annan åkomma? Upplys alltid om detta!


Fråga.

Om det är något du undrar över. Det kan vara val av motiv, sterilisering, skötsel av tatuering eller något annat. Tveka inte, det är bara att fråga.

Under tatuering


För att hygienen ska kunna upprätthållas i studion måste ni som kund vara medvetna om vissa saker.

Ni får inte under några omständigheter stoppa ner händer i, eller beröra soptunnorna vid arbetsstationen. Skall ni slänga något måste ni kasta ner det utan att vidröra någon del av soptunnan, eftersom det är där vi slänger servetter med blod på.

Ni får inte med era händer vidröra några plastpåsar som tatueraren har plastat in t.ex. stolen med, då det kan finnas blodrester på dessa.


Rör ej tatueringen.

Så fort din tatuerare tvättat och satt på stencil får du ej vidröra ytan som ska tatueras.

Under tatuerandets gång får ni absolut inte klia på eller vidröra tatueringen. Skulle det klia där vi jobbar så får det helt enkelt klia.

Skulle ni klia av misstag på tatueringen meddela genast din tatuerare. Då måste ni tvätta av händerna med handdesinfektion.


Korskontaminering

Skulle man vid röra tatueringen så överförs små partiklar av blod till händerna. Detta i sin tur följer med när du tar på andra delar av studion som ska vara rena så som t.ex. dörrhandtag, bänkar och stolar; och då kan därefter andra kunder föra vidare dessa.

Detta kallas korskontaminering.


Paus

Vid pauser under arbetets gång måste ni vara försiktiga så att ni inte stöter emot något, vid toalettbesök tvätta händerna noggrant.


För er egen och andras skull, var försiktig och lyssna på din tatuerare råd och regler.

Efter tatuering


Tatueraren täcker över din tatuering med ett stycke självhäftande plast eller smörjer in din tatuering med salva och täcker över med ett stycke plast. Låt plasten sitta kvar i den tid din tatuerare rekommenderar.

Då du avlägsnar plasten tvättar du försiktig med mild flytande tvål (intimtvål, typ Lactacyd eller liknande är att rekommendera) och ljummet vatten. Låt självtorka alternativt “dutta” tatueringen torr med en ren handduk.

Smörj därefter in den med ett tunt lager salva.


Första tiden

De första dagarna/veckorna är det viktigt att du håller tatueringen ren och mjuk med regelbunden tvättning och smörjning. smörj ca 2 - 4 ggr dagligen (tatueringen skall hållas mjuk). Duscha som vanligt, skrubba inte tatueringen, tvätta den försiktigt med mild tvål och vatten.

Du kan fortsätta med detta så länge du vill. Ju längre du håller din tatuering mjuk, desto bättre blir resultatet i slutändan. Om du mot förmodan får skorpor, klia/klös inte på dom, lossas dom med våld kan även färgen följa med.


Håll tatueringen ren.

Använd rena kläder mot tatueringen. Rör den inte med otvättade händer. Tatueringen kan bli irriterad och varig om den inte sköts om, skulle så hända, tvätta den noga men försiktigt med mild tvål och smörj.


Du bör inte!

Du bör inte sola första 6 veckorna.

Du bör inte bada innan tatueringen läkt.

Du bör inte bada bastu de första veckorna.

Du bör inte klia aller riva på skorporna.

Du bör inte utföra hård fysiks aktivitet förän tatueringen har läkt.


Övrigt.

Om tatueringen kliar så är det naturligt, klia inte, klappa försiktigt på den med handflatan.

Även en läkt tatuering kan torka ut. För att bibehålla dess kvalité bör du regelbundet smörja in din tatuering med en mild hudkräm.

Solen är din tatuerings största fiende, när du utsätter den för solljus bör du skydda den med hög solfaktor.Lycka till med din nya tatuering

// Kent & Magnus